Rahim Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Rahim Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Şişmesi

Rahim şişmesi, genellikle kadınların endişelenmesine ve tedavi arayışına girmesine sebep olabilir. Rahimde oluşan şişlik, ağrılı ya da ağrısız olabilir. Şişliğin sebebi genellikle enfeksiyondan kaynaklanır. Rahimdeki bu enfeksiyon, rahim bölgesinde ağrılı ve ağrısız olarak görülebilmektedir.

Rahim Şişmesi Neden Olur?

Kadın vücudunda bulunan vajinal bölgenin iki tarafında bartholin bezleri bulunur. Bartholin bezi, vajina ağzı tarafından başlayarak alt tarafında sağlı sollu büyük dudaklar ile küçük dudaklar arasında yer alır. Boyut olarak bezelye büyüklüğündedir. Bartholin bezinden salgılanan sıvının 2 cm uzunluğundaki kanal, kızlık zarının ön tarafına akar. Bartholin bezlerinin en büyük özelliği, rahim bölgesinde normalde kuru olan vajinada cinsel ilişki esnasında salgı salgılayarak ıslanmasını ve kayganlaşmasını sağlamaktır. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında ve sonrasında ağrı hissedilmez. Bu bezlerden salgılanan sıvı, eğer vajen girişine boşaltılmazsa bartholin bezlerinde tıkanıklıklar oluşur. Bu sebeple sıvı birikmesi yaşanır. Birikmiş olan sıvılar, rahimde şişlik olarak kendini gösterir. Oluşan şişliğin dışarıya çıkamaması nedeniyle iltihaplanma veya apse meydana gelir. Rahim bölgesinde oluşan iltihaplanma, rahimde şişliğe yol açar.

Rahim Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

  • Vajen girişinde ele gelen tek taraflı şişlik
  • Hastada ağrı görülmez
  • Hasta pantolon giyemez, cinsel ilişkiye giremez ve oturmada sorun yaşar
  • Yüksek olmayan ateş görülebilir
  • Vajen girişinde zonklama ve sızlama hissi duyulabilir
  • Vajen girişinde şişlik olduğu için cinsel ilişki yaşanmaz. Eğer cinsel ilişki yaşanırsa da çok ağrılı geçer
  • Bezlerin yüzeyi kırmızı bir hal alır

Rahim Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Enfeksiyon olmadığı sürece hasta rahatsız olmaz. Bu durumda tedavi gerektirmez ancak takip edilmelidir. Yukarıda sayılan belirtiler varsa acil olarak doktora gidilmelidir. Hasta doktora gitmezse, bu rahimdeki şişlik zamanla kendi kendine patlayabilir. Hasta o an rahatlama hisseder. Ancak bu durum risklidir. Rahim şişmesinin tekrarlama ihtimali yüksektir. Bu rahatsızlık oluştuğunda doktora gidilmelidir. Doktor, antibiyotik tedavisi veya ameliyat uygulayabilir. Bu rahatsızlığın ameliyattan sonra tekrarlama ihtimali %20-35 oranındadır. Ayrıca gelişen tıp sayesinde günümüzde bu oran %5'e düşmüştür. Ameliyattan sonra ilk 6 ay çok dikkat edilmelidir. Hastalar, ameliyattan sonra bezlerin boşluğuna ilaç yerleştirerek riski azaltabilir.

Rahim Şişmesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Genital bölgenin temizliği
  • Aktif cinsel yaşamı olan kadınlarda kondom kullanımı
  • Jinekolojik muayeneye gidilmesi
  • Tedavi sonrası bir süre cinsel ilişkiden uzak durulması

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gulden

22 Nisan 2024 Pazartesi

İdrar yolların sızdı agriyo ne yaparsam gecer

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gulden Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. İdrar yolu enfeksiyonları oldukça rahatsız edici olabilir. Bol su içmek, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, idrarınızı uzun süre tutmaktan kaçının ve düzenli olarak tuvalete gidin. Sıcak bir banyo almak ya da sıcak su torbası kullanmak da ağrıları hafifletebilir. Ancak, bu tür şikayetler devam ederse mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Antibiotik tedavisi gerekebilir ve doktorunuz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gulden,

İdrar yolları enfeksiyonu ya da başka bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Mutlaka bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Bol su içmek ve hijyene dikkat etmek de önemli. Geçmiş olsun!

3. Cevap
cevap

Şehim

İdrar yollarınızda enfeksiyon olma ihtimaline karşı bir doktor ile görüşmeniz sizin için yararlı olacaktır. Bunun dışında ayak altlarınızı ve karın bölgenizi sıcak tutun. Kahve gibi idrar yollarını yoran içeceklerden kaçının. Günde bir defa sirkeli su ya da maden suyu içebilirsiniz. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çene Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çene Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Şişmesi Kanser Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Kanser Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Altı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Altı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bacak Şişmesi?

Bacak Şişmesi?