Kemik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kemik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Şişmesi

Kemikler, vücudu oluşturan dokuların en sert olanlarıdır. Bu denli sert olmalarının sebebi kalsiyum bakımından oldukça zengin olmalarıdır. Vücuttaki kalsiyumun %99'undan fazlası kemiklerde bulunur, geri kalan %1 oranındaki kısım ise kanda bulunur. Kemikler sert olmalarının yanı sıra oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Ayrıca yaşayan ve sürekli yenilenen bir yapısı vardır. Kemikler, canlı kemik hücrelerinden ve cansız ara maddelerden oluşur. Yapısal olarak kemik, sert kemik ve süngerimsi kemik olmak üzere ikiye ayrılır. Şekillerine göre ise uzun kemik, kısa kemik ve yassı kemik olmak üzere üçe ayrılır.

Kemik şişmesi hemen her yaşta görülen ve kişilerin vücut şeklinin bozulmasına neden olabilen bir durumdur. Kemik şişmesi sonucu kişilerde en fazla hareket kısıtlılığı göze çarpar. Bu hareket kısıtlılığı günlük yaşamda da aksamalara sebep olur. Vücudun hareket kapasitesi ve kişinin fiziksel kabiliyeti önemli ölçüde azalır. Kemik şişmesi genelde vücuttaki iki kemiği birbirine bağlayan ve hareketli olan eklemlerin bulunduğu noktada meydana gelir. Eklemler işlevlerine göre oynar eklem, oynamaz eklem ve yarı oynar eklem olarak üçe ayrılır. Kemik şişmesi genelde diğerlerine göre daha aktif olan oynar eklemde meydana gelir. İki kemik arasında birden fazla bağ ve eklem sıvısı adı verilen bir sıvı bulunur. Bu sıvı sayesinde hareket esnasında kemiklerin birbirlerine sürtünerek aşınmaları engellenir. Bu dokular en küçük darbe, zorlama ya da iltihaplanma gibi durumlardan kolayca etkilenebilir yapıdadır. Örnek olarak vücudun sürekli hareket halinde olan bölgeleri olan diz kapakları, boyun, omuz, ayak ve el bilekleri gösterilebilir. Kişilerin vücut yüklerinin neredeyse tamamının diz kapakları ve ayak bilekleri üzerinde olması nedeniyle en çok buradaki kemiklerde şişlik durumları gözlemlenebilir. Kemikte yaşanan şişlik bu yumuşak dokular üzerinde sıvı birikmesi nedeniyle oluşur ve beraberinde çok şiddetli ağrılar meydana getirir. Kemik şişmesi bazı kişilerde kronik bir hal alabilir. Meydana gelen şişlikler o an için azalsa bile bir süre sonra tekrar aynı bölgede ya da başka bir bölgede yeniden belirebilir. Kemik şişmesi genellikle vücut yapısında önlenemeyen durumlar arasındadır. Daha önceden böyle bir durum anlaşılsa bile ilaç ya da tedavi yöntemi ile engellenemez. O nedenle uygulanan tedaviler daha çok kemikte şişlik meydana geldikten sonra şişliğin etkilerini azaltmaya yöneliktir. Kemikte meydana gelen şişlik her seferinde farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Genel olarak kemik şişmesi birden fazla nedene bağlı olarak meydana gelir.

Kemik Şişmesi Neden Olur?

Kemikte meydana gelen şişlik her seferinde farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Genel olarak kemik şişmesi birden fazla nedene bağlı olarak meydana gelir. Bu nedenler şunlardır:

  • Romatizmal Rahatsızlıklar: Romatizmal rahatsızlıklar kemik şişmesinin en önemli nedenlerinden biridir. Bu durum her yaştan kişide görülebilir ve vücudun her kemiğinde meydana gelebilir.
  • Eklemlerin İltihaplanması: Eklemlerin iltihaplanması sonucu şişliklerin oluşması yaygın bir durumdur. Bu gibi durumlar genelde yaralanma gibi sonuçların neticesinde oluşur. Kemiklerin zedelenmesi ya da kırılması da iltihaplanmalara yol açabilir. Bu durum daha çok yanlış egzersiz ya da kişiyi zorlayacak egzersiz sonrasında meydana gelir.
  • Gut Hastalığı: Gut hastalığı olan kişilerin vücutlarında ürik asit birikmesinden dolayı kemikler ciddi hasar görür. Alkol, beslenme bozuklukları ve genetik nedenler kişinin gut hastalığına yakalanma riskini artırır. Gut hastalığı genellikle kendini fazla belli etmeden el ve ayak bileklerinde aniden gelişir. Gut hastalığında kemiklerin şişmesi kaçınılmaz bir hal alır.

Tüm bu durumların dışında diğer nedenlerden dolayı oluşan şişlikleri engellemek için öncelikli olarak şişliğin neden meydana geldiğinin anlaşılması gerekir. Bazı durumlarda herhangi bir tedavi uygulanmasa da yine de doktor gözetiminde olunmasında fayda vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?