Diş Etlerinin Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Diş Etlerinin Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Etlerinin Şişmesi

Diş etlerinin şişmesi, genellikle ağız sağlığında ciddi problemlerin habercisidir. Sağlıklı diş etleri, kanama veya şişme gibi belirtiler göstermez. Diş etleri, dişlerin sağlığını doğrudan etkileyen ve oldukça hassas bölgelerdir. Diş etlerinde meydana gelen şişlikler, genellikle içinde biriken yumuşak dokudan kaynaklanır. Bu durum, sağlıksız diş ve diş etleri olan bireylerde yaygındır. Özellikle çocuklar olmak üzere her yaş grubunda görülebilir ve genellikle başka belirtilerle birlikte ortaya çıkar. Bu belirtilerden biri de kızarıklıklardır. Şişen diş etleri, çoğu zaman kızararak sorunlara neden olur.

Diş Etlerinin Şişmesine Neden Olan Etkenler

Aftlar: Ağız içinde bakteri birikimine bağlı olarak aftlar oluşur. Bu aftlar, diş etlerinde şiddetli ağrı ve şişliklere neden olabilir. Bu nedenle aft sorunlarının tedavi edilmesi gereklidir.

Kullanılan İlaçlar: Tansiyon ilaçları gibi sürekli kullanılan ilaçlar, diş eti şişmesine neden olabilir. Özellikle sürekli olarak kullanılan diş ilaçları, ciddi diş eti şişmesine yol açabilir.

Sigara Kullanımı: Sigara, ağız içinde hızlı bir bakteri artışına neden olur. Bakterilerin artmasıyla diş etleri iltihaplanarak şişebilir. Bu, günümüzde insanların karşılaştığı en büyük diş eti şişmesi nedenlerinden biridir.

Ağız Temizliğinin Yapılmaması: Ağız hijyeni, hem vücut sağlığı hem de ağız sağlığı için çok önemlidir. Ağız içi hijyenine dikkat etmeyen bireylerde diş etlerinin şişmesi gibi belirtiler meydana gelir.

Ergenlik ve Hamilelik: Bu iki dönemde de bireylerde ciddi hormonal değişimler meydana gelir. Bu hormonal değişimler, diş eti şişmesine yol açabilir. Nadir de olsa bu nedenlere bağlı olarak diş eti şişmesi vakaları görülmektedir.

Yıpranmış Protezler: Protez diş yaptırmış bireylerde protezlerin eskimesi ve bakımının yapılmaması nedeniyle diş eti şişmesi meydana gelebilir. Bu durumların önlenmesi için gerekli protez bakımı yapılmalıdır.

Diş Etlerinin Şişmesi Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

  • Şişen diş etleri, ağız içinde sürekli olarak diş eti apsesi oluşmasına neden olabilir. Bu apseler zamanla iltihaplanarak ağız içinde iltihap akmasına neden olabilir. Bu durum, ciddi bir şekilde ağız kokusuna yol açar ve kişi toplumsal olarak da sorunlar yaşar.
  • Ağız içinde sürekli olarak diş etleri şiştiği için bu bölgelerde çukurlar oluşabilir. Oluşan çukurlar estetik sorunlara neden olabilir.
  • Sürekli olarak diş etlerinin şişmesi, ileri zamanlarda diş kayıplarına neden olabilir. Bu durumun engellenmesi için diş etlerinin şişmesi de önlenmelidir.
  • Diş etlerinin şişmesine neden olan enfeksiyonların yayılması, diğer hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle gerekli önlemler alınmalıdır.

Diş etlerinin şişmesi bazen vitamin eksikliklerinden kaynaklanır. Özellikle 7 yaşlarındaki çocuklarda bu duruma bağlı olarak diş etlerinin şişmesi ve buna benzer birçok problemin ortaya çıktığı bilinmelidir. Bu durum bazen de herhangi bir nedenden kaynaklanmadan doğrudan bir hastalık olarak ortaya çıkabilir. Eğer sizde de bu gibi bir durum varsa ve sürekli olarak tekrarlıyorsa, kesinlikle uzman bir doktora giderek muayene olmalısınız. Aksi durumda, çok daha büyük tedavilere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni