Diş Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Diş Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş ޞişmesi:

Diş şişmesi, diş etinde meydana gelen bir durumdur ve yaşayan kişilere büyük acılar verir. Diş şişmesinin birçok nedeni vardır. Ağız temizliğinin iyi yapılmaması veya enfeksiyon bulaşması gibi durumlarda diş şişmesi meydana gelir. Diş şişmesi yaşayan hastalar yemek yeme ya da bir şeyler içme sırasında çok zorlanırlar ve ağrılarını bıçaklama, zonklama ve yanma gibi terimlerle ifade ederler. C vitamini eksikliği ve demir eksikliği gibi vitamin eksiklikleri de diş şişmesine neden olabilir. Diş eti şişmesinin yanında yüksek ateş, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi belirtiler yaşıyorsanız acilen doktora başvurmanız gerekmektedir.

Diş ޞişmesinin Belirtileri:

Diş eti şişmesinde yaygın belirtiler şunlardır:

  • Dokunulduğunda ağrılı veya bazen ağrısız şişlik hissedilmesi
  • Basık diş etleri
  • Beyaz ya da sarı renkte olan yaralar
  • Diş eti kanaması

Bunun yanında nefes kokusu, ishal veya kabızlık, dil yarası, açıklanamayan kilo kaybı başka nedenlerden kaynaklanan diş şişmesi belirtileri olabilir. Bazı durumlarda ise şiddetli ve artan diş eti ağrılarında acilen doktora başvurulması gerekir.

Diş ޞişmesi Neden Olur?

Diş şişmesinin birçok nedeni olabilir. Dişlerin iyi temizlenememesi bu nedenlerden biridir. Dişlerine yeterli hassasiyeti göstermeyen kişilerde diş şişmesine daha çok rastlanır. Bunun yanında iyi yapılmayan dolgular, doğum kontrol hapları, ağza kirli nesnelerin sokulması gibi nedenler diş eti şişmelerinde sıklıkla rastlanan nedenlerdir. Aynı zamanda ergenlik dönemindeki hormonal değişikliklerden dolayı da diş şişmesi görülebilir. Sigara ve alkol de diş şişmesine neden olan faktörlerdendir.

Diş ޞişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş şişmesinin tedavisinin yapılması için öncelikle şişliğe neden olan faktör araştırılmalıdır. Daha sonra ise tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Yanlış fırçalama ve diş temizliği taktikleri diş şişmesine neden olabilir. Bu nedenle dişlerinizi temizlerken uygun fırça ve macun kullanın. Eğer ağız temizliğinizi yapmazsanız, ağız içinde biriken bakteriler diş şişmesine ve çürüklere neden olabilir. Kanser tedavisi için uygulanan kemoterapi nedeniyle diş şişmesi görülebilir; ancak bunun bir tedavisi yoktur, kemoterapi devam ettikçe dişte şişlik ve ağrılar devam edecektir. Sigara içilmesi diş şişmesine neden olan önemli etkenlerden biridir. Sigara sadece dişlere zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda tüm vücuda zarar veren bir maddedir. Bu nedenle sigarayı bırakmak çok fayda sağlayacaktır. Ergenlik döneminde diş eti şişmesi yaşanabilir. Bu şişlikler hormonal nedenlerden kaynaklanır ve zamanla geçer. Dişleriniz şiştiğinde çok acı veriyorsa bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Doktorun önereceği tedavi yöntemleri ile acılarınızdan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda dişlerinize sıcak veya soğuk baskı uygulayarak rahatlayabilirsiniz. Sıcak derken kastettiğimiz ılık su ile uygulanan bir baskıdır. Bunun yanında dişlerinize ve diş etlerinize zarar veren maddelerden uzak durun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Suzidil

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Diş şişmesi yaşayan biri olarak, neden yemek yerken bu kadar zorlanıyorum? Ağrım bıçaklama şeklinde ve zonkluyor, bu normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Suzidil, diş şişmesi yaşadığın için yemek yerken zorlanman aslında beklenen bir durumdur. ޞişlik genellikle enfeksiyon veya iltihaplanma belirtisidir ve bu durum diş köküne veya diş etine baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Bıçaklama şeklinde ve zonklayan ağrılar da enfeksiyonun bir belirtisi olabilir. Bu tür ağrılar normal olabilir ancak kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Bir diş hekimine başvurarak durumu kontrol ettirmen ve uygun tedaviyi alman önemlidir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Boyun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Şişmesi Kanser Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Kanser Belirtileri ve Tedavisi