Doğum Sonrası Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Doğum Sonrası Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Doğum sonrası ayak şişmesi, hamilelik döneminde sıkça rastlanan bir sorun olan ayak şişmesinin devamı olarak ortaya çıkabilir. Hamilelik süresince vücut, suya normalden daha çok ihtiyaç duyar. Bu dönemde hem bebeğe destek sağlanması hem de eklemlerin doğuma hazır hale gelebilmesi için suya büyük bir gereksinim vardır. Anne adayları bu dönemde bol miktarda su içer ve bu suyun büyük bir kısmı vücutta atılamaz, bu da şişmelere yol açar.

Hormonal Değişiklikler ve Ayak Şişmesi

Hamilelikte oluşan hormonal değişiklikler de ayak şişmesine sebep olabilir. Gün sonuna doğru vücuttaki ekstra su, alt kısımlarda birikir. Bu durum özellikle hava sıcak, nemli veya uzun süre ayakta kalınmış ise daha belirgin hale gelir. Sabah giyilen ayakkabılar akşamları dar gelmeye başlayabilir. Vücuttaki bu yavaş yavaş artan şişlik, anne ve bebek için tehlikeli değildir ancak rahatsız edici bir durumdur.

Hem hamilelik döneminde hem de doğumdan sonra alınan kilolar ayak şişmesine neden olabilir. Doğumdan sonraki ayak şişmesi genellikle 20-25 gün içinde kendiliğinden geçer.

Doğum Sonrası Ayak Şişmesini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
  • Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak
  • Bacak bacak üstüne atmamak
  • Sıcak ve nemli ortamlardan kaçınmak
  • Geceleri yan yatmaya özen göstermek (Bu yatış şekli ana toplardamar üzerindeki baskıyı gidermeye yardımcı olur)
  • Ayakkabı seçimine dikkat etmek
  • Ayakları günde en az bir saat altına yastık koyup koltukta uzanarak dinlendirmek
  • Bol bol sıvı tüketmek
  • Aşırı tuz tüketmekten kaçınmak (Tuz, vücutta su birikmesine neden olarak şişliğin artmasına yol açar)
  • Her gün düzenli kısa mesafeli yürüyüşler yapmak
  • Özellikle her fırsatta ayak egzersizleri yapmak (Ayak egzersizleri hem ayakta hem de oturarak yapılabilir, bu da yeni doğum yapmış anneyi yormaz)

Doğumdan sonra yapılan ayak egzersizleri kan dolaşımını artırır, ayak bileklerindeki şişliği azaltır ve bacak kaslarındaki krampları önler.

Ayak Şişmesinin Tehlikeli Olduğu Durumlar

Yüzde, ayaklarda ve ellerde ani şişme oluşmuş ise mutlaka doktora gidilmelidir. Çünkü bu şişlikler preeklampsinin belirtileridir. Preeklampsi, hamilelik ve doğum sonrasında ani şişliklere neden olabilir. Preeklampsinin diğer belirtileri ise şiddetli baş ağrısı, bulanık görme ve kusmadır.

Ayrıca, tek bir bacakta veya ayakta görülen şişlik ve bacaktaki hassasiyet, damar pıhtısına bağlı olabilir. Bacaklarda kırmızı çizgi, bacak cildinde incelme, şişlik bulunan bölgede morarma, kızarıklık ve ayağı bilekten öne ve arkaya hareket ettirirken acı hissi duyulması da bu durumun belirtileri arasında yer alır.

Genel Öneriler

Doğumdan sonra ayak şişliklerini gidermek için dengeli beslenmeli, bol su içmeli ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Dar kıyafetler, şişliklere baskı uyguladığı için ayak şişliklerinin inmesi daha uzun zaman alabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayaklar Neden Şişer?

Ayaklar Neden Şişer?

Bacak Şişmesi?

Bacak Şişmesi?

Haber Bülteni

Boyunda Lenf Bezi Şişmesi?

Boyunda Lenf Bezi Şişmesi?

Göz Şişmesi Nasıl Geçer?

Göz Şişmesi Nasıl Geçer?

Yanak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Yanak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi