Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Kulak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Şişmesi

Kulak şişmesi, kişinin kulağında kızarıklık, iltihap gibi belirtilerle ortaya çıkar ve genellikle kulakta enfeksiyon olduğuna işaret eder. Bazı durumlarda kulağı boğaza bağlayan östaki borusunun iltihaplanması da kulak şişmesine neden olabilir. Ayrıca, kulağa su girmesi de kulak şişmesine yol açabilir. Kulağa giren su, kulaktaki bakterilerin çoğalmasına ve kulakta şişmeye neden olur. Kulak aksesuarları, çeşitli deri hastalıkları da kulak şişmesine neden olabilmektedir. Kulak şişmesi kulağın farklı bölgelerinde görülebilir. Kulakta şişmeye neden olan etkenler arasında kulağa yabancı bir cisim girmesi veya kulağın tahriş olması da bulunmaktadır. Bu şişliklerle beraber kızarıklık, ağrı ve sıcaklık hissedilebilir. Kulak şişmesinin nedenini anlamak için bir doktora başvurmak gereklidir. Çünkü kulak şişmesinin nedenleri bazen ciddi olabilir ve kişi beklenmedik durumlarla karşılaşabilir. Bu nedenle, kulakta şişlik yaşayan bireyler bu durumu hafife almamalı ve acilen bir doktora başvurmalıdır.

Kulak Şişmesi Neden Olur?

Kulakta şişmeye neden olan pek çok durum olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
  • Kıkırdak İltihaplanması: Kıkırdak iltihabından kaynaklanan şişlik, kulağın görünen kısmında oluşur. Bu duruma, kulağın memesine değil de üst kısmına küpe veya benzer aksesuarlar takmak neden olabilir. Ayrıca kulakta meydana gelen kesikler ve yırtıklar da kıkırdak iltihaplanmasına ve buna bağlı olarak kulak şişmesine yol açabilir.
  • Dış Kulak İltihaplanması: Kulak kanalının iltihaplanması sonucu kulak derisinde şişme meydana gelir. Bu iltihaplanmaya neden olan etkenler arasında temiz olmayan suda yüzmek, egzama gibi deri hastalıkları ve kulak çöpü kullanımı yer alır.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Vücut, bazı maddelere alerjik tepki verebilir ve bunun sonucunda kulakta şişme yaşanabilir.

Kulak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer kulak şişmesi iltihaptan kaynaklanıyorsa doktor, durumun ciddiyetine göre antibiyotik ilaçlar reçete edebilir veya fiziksel müdahale uygulayabilir. İltihabın olduğu bölge sıkılarak iltihap çıkarılabilir. Bazı durumlarda kulak kıkırdağının bir bölümü ölmüş olabilir ve bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Doktor, ölmüş dokuyu kulaktan temizler. Şişkinlik nedeniyle kulağınıza kan toplanmışsa, doktor kan toplanan bölgede bir delik açarak kanın dışarı çıkarılmasını sağlar. Bu işlem sonrası kulak bandajlanır ve enfeksiyon kapmaması için antibiyotik tedavisi uygulanır. Her tedavi yönteminde, işlem yapılan bölgenin temiz tutulması ve özen gösterilmesi önemlidir.

Kulak şişmesi tedavi yöntemlerinden biri de kulak damlası kullanmaktır. Eğer şişme iltihap kaynaklıysa, iltihabı kurutmak için kulak damlası kullanılabilir. Böcek ısırması gibi durumlarda kulağınızda parça varsa bu parçayı elinizle çıkarıp o bölgeyi sabunlu su ile temizlemeniz ve sonra da buz kompresi yapmanız gerekebilir. Kulak şişmesinde enfeksiyon kapılmaması için bölgeye ne olursa olsun el değdirmemek gerekir. Aynı zamanda, kulakta şişlik olan bölgeye buz uygulaması yapmak, ağrı kesici kullanmak ve uygun diyetler yapmak kulak şişmesini azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bacak Şişmesi?

Bacak Şişmesi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Etlerinin Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Etlerinin Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Elde Damar Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Elde Damar Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Şişme Belirtileri ve Tedavisi

Şişme Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

Makat Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Makat Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göz Altı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Altı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kemik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi