El Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

El Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

El Ayak Şişmesi

El ayak şişmesi, insan vücudunun çeşitli bölgelerinde fazla su ve ödem toplanmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumun birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Günümüzde en yaygın olarak görülen nedenlerden biri de budur. El ve ayak şişmesine etki eden faktörler, genellikle ödem olarak bilinmektedir. El ve ayak bölgelerinde şişliğin en fazla görüldüğü yerler avuç içi ve ayağın üst kısımlarıdır. Bu bölgelerde görülen şişlikler, çoğunlukla ödem olsa da farklı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle geçirilen travmalar, el ayak şişmesi üzerinde büyük rol oynamaktadır. Ancak her ne nedenle olursa olsun, el ve ayak şişmesi yaşayan kişilerin mutlaka tıbbi bir muayeneye ihtiyaçları vardır. Bu bölgelerde az miktarda şişlikler normal karşılanmaktadır. Ancak aşırı şişmiş el ve ayaklar, önemsenmelidir. Bu gibi durumlarda birçok kişi, şişliklerin indirilmesi için kendi başlarına alternatif tedavi yöntemleri denemektedir. Bu tür uygulamalar bazen ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle bu şişliklerin doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

El ayak şişmesi olan kişilerde doktorlar genellikle karaciğere ve böbreklere bakmaktadır. Bu organlar üzerinde detaylı bir araştırma yapıldıktan sonra diğer nedenler araştırılmaktadır. Çünkü el ayak şişmesine neden olabilecek en önemli etkenlerden biri de bu organlarda meydana gelen hasarlardır. Bu organların, özellikle de böbreklerin en küçük işlev kaybında bile el ayak şişmesi rahatsızlığı meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra lupus adı verilen hastalık, hormon bozuklukları ve damar hastalıkları gibi durumlar da el ayak şişmesi rahatsızlığını ortaya çıkarabilmektedir.

El Ayak Şişmesi Neden Kaynaklanır?

  • Yaralanmalar: Bazen farkında olunsa bile bazen de farkında olmadan ellere ya da ayaklara alınan bazı darbeler direkt olarak şişliklerin oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra trafik kazaları, yüksekten düşmeler, iş hayatında geçirilen kazalar ve benzer durumlar yaralanmalar olarak bu duruma neden olabilir.
  • Derin damar trombozu: Yaygın olarak karşılaşılan bu hastalık, damarlar içerisinde kan pıhtılarının birikmesine bağlı olarak görülür. İçerisinde kan pıhtısı biriken damarın işlevini yapamaması durumunda direkt olarak bacaklarda şişlikler meydana gelir. Bu şişlikler daha çok el ve ayaklarda görülür çünkü bu organlarda bulunan damarlar oldukça küçüktür.
  • Böbrek ve karaciğer yetmezliği: Bu organların işlevini tam olarak yapamaması durumunda el ayak şişmesi meydana gelmektedir. Bu durum yaygın bir şekilde görülür. Kimi zaman geçici olarak ortaya çıkan bu problem, kimi zaman sürekli olarak gözlemlenebilir.
  • Tıbbi ilaçlar: Kullanılan tıbbi ilaçlar, kimi zaman hormon bozukluklarına neden olarak kimi zaman da dolaşımı etkileyerek bu organlarda şişliklerin oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle yüksek tansiyon, kolesterol, migren, şeker hastalığı ilaçları el ayak şişmesi probleminin nedenleri arasında yer almaktadır.

Bazı insanlarda el ayak şişmesi sürekli bir hale gelerek etkiler göstermektedir. Bu gibi durumlarda genellikle sorun, uzuv içerisinde meydana gelen kireçlenme ve iltihaplanma rahatsızlığından kaynaklanır. Bu durumları engellemek için yapılması gereken en önemli şey, uzman bir doktora gitmektir. Eğer doktor sorunun ödem olduğunu söylerse bu durumlarda alternatif tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kasık Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

20 Lik Diş Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

20 Lik Diş Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Şişme Belirtileri ve Tedavisi

Şişme Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göz Kapağı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kapağı Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Karın Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Karın Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi