Koşarken Dalak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Koşarken Dalak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Koşarken Dalak Şişmesi

Koşarken dalak şişmesi, sporla arası pek iyi olmayan kişilerin aşina olduğu bir durumdur. Özellikle koşu egzersizi yapmak isteyen veya amatör olarak futbol oynamak isteyen kişiler, koşarken midelerinin hemen alt kısmında bir şişlik hissederler. Bu şişliğe dokunduklarında ağrı hissederler ve koşmayı bırakmak zorunda kalırlar. Bu durumun sebeplerinden biri, koşarken dalakta şişme meydana gelmesidir. Halk arasında bu durum "dalak şişmesi" olarak bilinir.

Koşarken dalak şişmesi, diğer spor türlerinde genellikle görülmez. Örneğin, mekik ya da şınav gibi egzersizlerde dalak şişmesi olmaz. Ancak koşu sırasında dalak şişmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bunun sebebi, koşu sırasında vücutta oksijen ihtiyacının artması ve vücudun alışık olmadığı bir yoğunlukta aktiviteye girmesidir. Bu sırada dalak da aktiviteye alyuvar yetiştirmek için daha fazla çalışır ve şişer. Koşu sırasında dalak şişmesi, diyaframın yorulması sonucunda oluşur. Normal şartlarda koşu sırasında diyafram devreye girmez. Ancak göğüs kaslarının yetersiz olduğu durumlarda diyafram devreye girer.

Düzenli bir şekilde her gün koşan kişilerde dalak şişmesi genellikle görülmez. Ancak düzenli olarak koşmayan kişiler, koşu yapmak istediklerinde bir kilometreden sonra dalakta şişme meydana gelebilir. Belirli bir alışkanlık kazanıldıktan ve düzenli olarak spor yapılmaya başlandıktan sonra dalak şişmesi problemi ortadan kalkar. Koşarken dalakta şişme olayı zamanla azalacaktır. Koşuya başlamadan önce mutlaka vücudu yavaşça koşuya alıştırmak gerekmektedir. Önce ritmik bir biçimde kısa bir yürüyüş yapıp, ardından ağır ve küçük adımlarla koşuya başlamak, sonrasında da dilediğiniz hızda ve tempoda koşuya devam etmek dalakta şişme probleminin önüne geçecektir.

Ciğer kapasitenizi zorladığınızda ise bütün yük diyaframa binecek ve tepki olarak da dalakta şişme meydana gelecektir. Bu durumu engellemek için diyaframı kuvvetlendirecek egzersizler yapmanız gerekmektedir.

Koşarken Dalak Şişmesini Önleyen Tavsiyeler

Koşarken dalak şişmesi yaşıyorsanız, yani midenizin hemen üstünde bir ağrı hissediyorsanız, yapmanız gereken ilk şey yavaşlamaktır. Eğer yavaşlamak yetmiyorsa hemen durmalısınız.

Dalakta şişme, düzenli bir şekilde her gün koşu yapan kişilerde nadiren görülür. Ancak düzensiz spor yapan ve ara sıra koşan kişilerde mutlaka olur. Koşu sırasında dalakta şişme olmasını istemiyorsanız, koşu egzersizini gün geçtikçe artırarak yapmalısınız.

Yani, koşarken dalak şişmesi problemi ile karşılaşmak istemiyorsanız, aniden beş kilometre koşmak yerine, ilk gün bir kilometre, ikinci gün iki kilometre gibi artırarak koşmalısınız. Zamanla vücudunuz bu duruma alışacaktır. Birden hızlı bir şekilde koşmak hem dalağa zarar verir hem de dalak şişmesine neden olur. Ayrıca ısınmadan yapacağınız her türlü spor fayda yerine zarar verir. Herhangi bir spora başlamadan önce mutlaka ısının.

Koşuya başlamadan önce karnınızın tok olmaması veya tamamen aç olmamanız gerekmektedir. Koşuya başlamadan en az bir saat önce yemek yemiş olmalısınız. Bu süre iki ya da üç saat de olabilir. Ancak yemek sonrası hemen koşmak doğru değildir.

Koşu yaparken biraz hızlanıp tekrar yavaşlayarak temponuzu düşürüp hızlandırdığınızda da dalakta şişme olabilir. Bu sebeple, koşarken dalak şişmesini engellemek için ilk koşuya yavaş başlayıp, daha sonra tempolu bir şekilde koşmak uygun olacaktır. Temponuzu mutlaka koruyun. Her şeye rağmen yine de koşarken dalak şişmesini engelleyemiyorsanız, koşu egzersizini bitirip dinlenmelisiniz.

Ekstra Bilgiler

Dalak şişmesini tamamen önlemek mümkün olmayabilir, ancak aşağıdaki önerilerle riskleri azaltabilirsiniz:

  • Derin nefes alarak koşun ve nefes alışverişinizi düzenli hale getirin.
  • Diyafram kaslarınızı güçlendirmek için nefes egzersizleri yapın.
  • Koşu öncesi yeterli sıvı alımını sağlayın, ancak aşırı su tüketiminden kaçının.
  • Koşu sırasında rahat kıyafetler giyin ve vücudunuzu sıkıştıracak giysilerden kaçının.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vücudun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Damar Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Damar Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Şişme Belirtileri ve Tedavisi

Şişme Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi