Yanak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Yanak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Yanak Şişmesi

Yanak şişmesi, hemen hemen herkeste karşılaşılabilecek bir durumdur. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilecek yanak şişmesi, direkt olarak sağlık sorunlarının yanında ayrıca insanlarda estetik problemlere de neden olmaktadır. Bu nedenle bazı insanlar estetik açıdan çok ciddi bir şekilde zarar görürler. Yanak şişmesi, yüzde bulunan yanağın normalden çok daha fazla şişmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu şişlik kimi zaman içi iltihap dolu olarak karşımıza çıksa bile kimi zaman da normal bir su, yani bir ödem olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle şişliği oluşturan madde için öncelikle bazı incelemelerin yapılması gerekmektedir.

Yanak şişmesi, çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bunun için bazı testler ve incelemeler yapılmadan bu durumun ne tedavisi ne de nedeni ortaya çıkarılabilir. Yanak şişmesi, genellikle yavaş yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle ilk zamanlarda küçük bir şişlik olarak ortaya çıkar. Şişliğin küçük olması nedeniyle birçok insan doktora gitmez. Fakat şişlik büyümeye başladığı için insanlar bu aşamalarda doktora giderek sorunun nedenini araştırırlar. Yanak şişmesi bazen oldukça artarak kişide göz şişmesi, burun şişmesi ve dudak şişmesi gibi durumlara da neden olabilmektedir. Bu gibi durumların hepsi aniden ortaya çıktığı gibi yavaş yavaş da ortaya çıkabilir.

Yanak Şişmesi Neden Olur?

  • Yanak şişmesine neden olan en önemli etken, yanak bölgesinde ödem birikmesidir. Bu durum aşırı kilolu insanlarda daha sık görülür. Bunun için ödem atmaya yarayan bitkisel tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
  • Yanak şişmesi, bazen de insanlarda yüz bölgesine alınan küçük ya da büyük travmalar nedeniyle oluşmaktadır. Özellikle kişinin mesleğine bağlı olarak yanak bölgesine travma etkisi gösteren durumlar yanak şişmesine neden olabilir.
  • Yanak şişmesinin çocuklarda görülen en büyük nedeni alerjik problemlerdir. Gerek bir besin alerjisi gerekse bir deri alerjisi yanak şişmesine neden olarak kendisini göstermektedir. Bu nedenle alerjik nedenler de araştırılmalıdır.
  • Bazı insanlarda nadiren de görülse tükürük bezlerinin viral olarak enfeksiyonlardan etkilenmesi nedeniyle yanak şişmesi ortaya çıkmaktadır. Eğer sizlerde de bu gibi rahatsızlıklar varsa neden aramadan doktorunuza görünmelisiniz.
  • Son olarak yüz bölgesinde ya da ağız içerisinde geçirilen bazı cerrahi operasyonlar kişide travma etkisi göstererek ya da enfeksiyonlardan etkilenerek yanak şişmesi problemine neden olabilir. Eğer yakın zamanlarda böyle operasyonlar geçirdiyseniz kesinlikle doktorunuzla görüşmelisiniz.
  • Bunların yanı sıra: Yanıklar, tükürük bezi iltihabı, tıbbi ilaçların yan etkileri, diş apseleri, sivilceler ve akneler, deri hastalıkları, yetersiz beslenme, kabakulak hastalığı ve ağız boşluğu kanseri gibi durumlar yanak şişmesi nedenlerindendir.

Yanak Şişmesi Problemine Eşlik Eden Rahatsızlıklar

Yüz ve dudaklarda şişme, deride döküntülerin başlaması, boğulma ve nefes darlığı. Bu durumların yanak şişmesi sorunu yaşayan insanlarda görülmesi durumunda yanak şişmesinin çok ciddi nedenlerden kaynaklandığı bilinmelidir. Bunların yanında özellikle çocuklarda yüksek ateş problemi, çenede ağrı ve kabakulak gibi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir.

Yanak Şişmesi Tedavisi

Yanak şişmesi, eğer aşırı bir hal almışsa bu durumun tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi aşamasına geçilmeden önce genellikle doktorlar sorunu tahmin etse bile öncelikle bir ultrason incelemesi yaparak şişliğe neden olan maddenin ne olduğunu anlamaya çalışırlar. Daha sonra gerekirse cerrahi operasyonlarla bu durum engellenmeye çalışılır.

Yanak şişmesi tedavisinde ayrıca anti-inflamatuar ilaçlar, antibiyotikler, antihistaminikler ve ağrı kesiciler de kullanılabilir. Ancak bu tür ilaçların kullanımı mutlaka bir doktor kontrolünde olmalıdır. Ayrıca, şişliğin altında yatan nedenin belirlenmesi ve bu nedene yönelik spesifik tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir.

Özetle, yanak şişmesi hem sağlık hem de estetik açıdan dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle, erken teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayaklar Neden Şişer?

Ayaklar Neden Şişer?

Haber Bülteni