Kulak Memesi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kulak Memesi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Memesi Şişmesi

Kulak memesi şişmesi, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir rahatsızlıktır. Bu durum nadir görülse de, kulak memesi şişmesi genellikle iç kulak veya kıkırdak yapısında meydana gelen sorunlardan daha az yaygındır. Kulak memesi, işlevi açısından tam olarak bilinmeyen bir bölgedir. Bazı bireylerde yapışık olan kulak memesi yokmuş gibi görünürken, diğerlerinde belirgin ve yumuşak bir yapıya sahiptir.

Kulak memesi şişmesi, her zaman ciddi nedenlerden kaynaklanmaz. Bazen basit bir sivilcenin iltihaplanması bile bu duruma yol açabilir. Bu nedenle, şişmiş bir kulak memesi ile karşılaşan bireylerin, bir dermatoloji uzmanına başvurmaları önemlidir. Kulak memesindeki şişliklerin çoğu zaman iltihap içerdiği unutulmamalıdır. İltihabın bu bölgede oluşmasına neden olan faktörler, kulak memesi şişmesine yol açabilir. Ayrıca, kulak memesi şişmesi her zaman kulakta meydana gelen bir sorundan kaynaklanmaz. Örneğin, diyabet veya obezite gibi sistemik hastalıklar da vücutta ödem oluşumuna neden olabilir ve bu ödem kulak memesine de yayılabilir. Bu durum kulak memesi şişmesinin farklı nedenlerinin olabileceğini göstermektedir.

Bazen kulak memesi şişmesinin nedeni bilinmese de çocuklarda da bu durum meydana gelebilir. Bu tür durumlarda şişliklerin azaltılması için çeşitli yöntemler uygulanabilir.

Kulak Memesi Şişmesi İçin Ne Yapılabilir?

  • Kulak memesi şişmesi olan bireylerin yapması gereken en önemli şeylerden biri, şişen bölgeye günde en az üç kez soğuk uygulama yapmaktır. Bu şekilde yapılan soğuk uygulama sayesinde kulaktaki şişlik büyümez ve hatta azalabilir. Soğuk uygulama yaparken, soğuk cismi doğrudan cilde temas ettirmekten kaçının; bunun için bir bez parçası kullanabilirsiniz.
  • Eğer kulak memesi şişmesi, bir iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkıyorsa, bölge günde en az üç defa antiseptik ilaçlarla temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalıdır. Bu şekilde yeniden oluşacak iltihaplar bir nebze engellenebilir.
  • Kulak memesi şişmesi sorunu olan bireylerin bir süre kısmen veya tamamen küpe ve benzeri aksesuarlardan uzak durmaları gerekmektedir. Bu şekilde kulakta oluşabilecek enfeksiyonlara karşı bir önlem alınmış olur.
  • Bu durum tam olarak ortadan kalkana kadar, bireylerin kesinlikle elle kulak memesine dokunmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde enfeksiyonların artmasına ve şişliğin büyümesine neden olabilir.

Kulak memesi şişmesi, genellikle beraberinde ağrı ve kızarıklık gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durumlarda bireyler istemese bile doktora gitmek zorunda kalabilirler. Eğer sizde de şişlik artıyor ve kızarıklıklar ortaya çıkmışsa, bu durum kulak memesi şişmesi probleminin varlığını gösterir.

Tedavi

Kulak memesi şişmesi sorununun tedavi edilebilmesi için öncelikle doğru teşhisin yapılması gerekmektedir. Teşhis yapıldıktan sonra, eğer sorun iltihaplanmaya bağlıysa, doktorunuz size antibiyotik ilaçlar verecektir. Bu ilaçları düzenli ve zamanında kullanmanız durumunda, en geç iki hafta içinde olumlu sonuçlar alınabilir. Bunun yanı sıra, doktorunuz ağrı şikayetinizin olup olmadığını soracaktır. Eğer kulak memesi şişmesi ile birlikte ağrı söz konusuysa, doktorunuz ağrı kesici ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar, ağrılarınızı kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Göz Şişmesi Nasıl Geçer?

Göz Şişmesi Nasıl Geçer?

Güncel

Çocuklarda Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi