Üst Göz Kapağı Şişmesi, gözü saran bağ dokularda enflamasyon iltihap yada aşırı sıvı yani ödem olduğunda meydana gelir. Üst göz kapağı şişmesi ağrılı yada ağrısız olmaktadır. Gözün hem alt hemde üst kapağını etkilemektedir.
Üst Göz Kapağı Şişmesinin Yetmişten Fazla Sebebi vardır Sıklıkla Görülenler İse:- Göz nezlesi (konjunktivit)
- Göz Enfeksiyonu
- Alerjiler (en yaygın görüleni)
- Üst göz kapağı yangısı (blefarit)
- Göz yaralanmaları
Üst göz kapağında oluşan şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit etmekte olan bir sağlık sorunu oluşabilir. Bütün bunlar graves, orbital sellülüt hastalığı ile oküler herpes hastalık çeşididir. Belirtiler uzun süreli devam eder ise değişir veya git, gide kötüye gider ise bir göz doktoruna gitmelisiniz.
Üst Göz Kapağı Şişmesi NedenleriÜst göz kapağı şişmesinin bir çok sebebi vardır. Bunlardan bazıları görme kaybına dahi sebep olabileceği için bu problemi ciddiye almalısınız.
Arpacık: Üst göz kapağı etraflarında kırmızımsı ve şişkin bir yumru olarak kendisini belli etmektedir. Arpacık meybomiyan yada bakteriyel enfeksiyon bezinde oluşan enflamasyon yani iltihaplanma sebebi ile oluşmaktadır. Bu yağ üretmekte olan beze tıkandığında süt göz kapağında şişme oluşur. Çıkan bir arpacık gözün şişmesine sebep olur. Genellikle dokunulduğunda acı vermektedir.
Alerjiler: Göz alerjileri bağışıklık sisteminin alerjen olarak adlandırılan yabancı cisimlere verdiği aşırı tepki sonucunda oluşmaktadır. Lens solüsyonları, polen, göz damlaları, hayvan kepeği, toz ve kontakt en yaygın görülen göz alerjilerindendir. Bazen de kullanılan makyaj malzemeleri üst göz kapağının şişmesine neden olabilir. Göz alerjilerinin gelişimi şöyledir. Göze yabancı bir madde temas eder. Vücut bu maddeyi düşman olarak algılar ise gözün oldukça hassas olduğu bu yabancı maddeye karşı kimyasallar salgılamaya başlar. Göz alerjisi kendini kaşıntı ile belli eder.
Göz Yaralanmaları: Göz kısmının herhangi bir noktasında oluşan incinme ile estetik ameliyat (blefaroplasti) yada göz kapağı ameliyatı) sonucunda meydana gelen yara iltihaplanmayı tetikleyerek üst göz kapağının şişmesine yol açar.
Göz Nezlesi (Konjunktivit): Göz nezlesi göz çevresinin üzerinde meydana gelen enflamasyon (iltihaplanma) oluşur. Virütik yada alerjik bakteriyel yollar ile meydana gelen göz nezlesi çeşitlerinin tümü üst göz kapağı şişmesine sebep olur. Göz nezlesinin başak belirtileri ise gözde kaşınma, sulanma ve kızarıklık olmasıdır.
Kontakt Lens Kullanımı: Lenslerle yüzme yada kirli lensleri kullanma gibi kötü kullanım nedeni ile göz enfeksiyonları ile üst göz kapağında şişme olur. Zarar gören lensleri kullanmak da göz kapağının şişmesine yol açar.
Göz Enfeksiyonları: Gözde enfeksiyon sıklıkla göz kapağını ve gözü çevreleyen doluların şişmesine sebep olur. Bakteriler yada virüsler nedeni ile oluşan daha birçok enfeksiyon vardır.
Göz Kapağı Yangısı (Blefarit: Göz kapağının içinde iltihaplanma sonucunda oluşur. Göz kapağı yangısının altta yatmakta olan başka bir nedeni olabilir. Enfeksiyonlar, saç kepeği ve
göz kuruluğu bu hastalığa üst göz kapağı şişmesine sebep olabilir. Üst göz kapağı şişmesi durumuna sebep olabilecek diğer etkenler ise aşırı sodyum yani tuz, ağlamak ve uyumaktır.
Üst Göz Kapağı Şişmesi Tedavisi: Üst göz kapağı şişmesinin tedavisi altta yatan nedene göre yapılır. Göz doktorunuz bu sorun için göz damlası gibi tedaviler önerebilir.
Antihistamin İlaçlar: Üst göz kapağı şişmesi eğere bir alerjiden kaynaklanıyor ise antihistamin göz damlaları yada ağız yolu ile alınan alerji ilaçları sorunu dindirir. Ciddi alerjik reaksiyonlar için doktorunuz steroid damlası önerir.
Soğuk Uygulama: Göz ile çevresini soğuk su ile yıkamak veya soğuk bir şeyle kompres yaptığınızda oluşan şişliği indirebilir. Bunun için ince bir havlunun içerisine buz koyarak şiş olan göz kapağı üstüne tutabilirsiniz. Buzu cilde temas ettirmemeye son derece özen gösterin.
Gözü Ovalamayın: Kısa zamanlı üst göz kapağı şişmeleri evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri ile çözülebilir. Çok önemli bir nokta ise şişen gözü kesinlikle ovalamayın. Böyle bir durumda oluşan şişlik daha da artar. Eğer kontakt lens takıyor iseniz şişlik inene kadar onları gözden çıkarmayın. Eğer üst göz kapağında oluşan şişlik geçmiyor ise hiç vakit kaybetmeden doktora başvurun.
Üst Göz Kapağı Şişmesini Engelleme- Eğer kontakt lens takıyor iseniz enfeksiyon yada gözde oluşabilecek bir hasar riskini uygun hijyen teknikleri en aza indirebilirsiniz.
- Makyaj malzemeleri ve diğer güzellik ürünlerini kokusuz ve hipoalerjenik olanlardan seçmelisiniz.
- Alerjiye karşı test yaptırın. Üst göz kapağında eğer şişme ve diğer alerjiye bağlı olarak semptomlar devamlı ortaya çıkıyor ise bir alerji testi yaptırarak neye karşı alerjiniz olduğunu öğrenebilirsiniz. Alerjiniz olan şeylere karşı önlem alırsınız.